Сарадња Белоцркванске гимназије и Пете београдске гимназије

Извор: http://infobc.rs/

Белоцркванску гимназију и економску школу посетила је Пета београдска гимназија у оквиру сарадње школа, а у организацији Националног савета чешке националне мањине.
Чешко позориште и ученици Пете београдске гимназије извели су мјузикл „Сјај у пољу“ у режији Растка Јевтовића. Радња представе спаја спаја текстове чешких и српских писаца кроз дешавања у Прагу и Београду, а због џеза као заједничка нит повезује судбине ова два града током нацистичке окупације и после ње.
Растко Јевтовић је књижевник, глумац, новинар и музичар. Оснивач је многих манифестација, креатор многих дешавања, а најдража улога му је она коју је сам себи „написао“ јер је тако желео – омиљени професор српског језика и књижевности у елитној Петој београдској гимназији.


Gymnázium Belocrkva a Ekonomickou školu navštívila Pátá bělehradská střední škola v rámci spolupráce škol organizované Národní radou české národnostní menšiny.
České divadlo a studenti 5. bělehradské střední školy uvedli muzikál „Svit v poli“ v režii Rastka Jevtoviće. Děj hry spojuje texty českých a srbských spisovatelů prostřednictvím událostí v Praze a Bělehradě a kvůli jazzu spojuje osudy těchto dvou měst za nacistické okupace a po ní jako společná nit.
Rastko Jevtović je spisovatel, herec, novinář a hudebník. Je zakladatelem mnoha akcí, tvůrcem mnoha akcí a jeho oblíbená role je ta, kterou si “napsal” pro sebe, protože chtěl – oblíbený profesor srbského jazyka a literatury na elitní páté bělehradské střední škole.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.